czwartek, 10 września 2015

Zdrowe smażenie - olej z orzechów włoskich

olej z orzechów włoskich

Coraz częściej odchodzimy od smażenia swoich potraw

W końcu taki kotlet schabowy w panierce na pewno jest smaczny, ale nie jest przy tym zdrowy. A wszyscy staramy się obecnie prowadzić zdrowy i aktywny tryb życia. Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie zrezygnować ze smażenia. Wystarczy, że będziemy przygotowywać potrawy w odpowiedni sposób.

Po pierwsze, zrezygnujmy ze smażenia na ogromnej ilości zwykłego oleju

Zamiast niego wybierzmy raczej olej z orzechów włoskich. Jest on znacznie zdrowszy i zawiera wiele, cennych składników odżywczych. Dodatkowo, taki olej posiada zdrowe tłuszcze, o które również powinniśmy uzupełnić swoją dietę. Nie musimy więc całkowicie rezygnować ze smażenia, jeśli nie chcemy tego robić. Ważne jest tylko to, na jakim tłuszczu zaczniemy przygotowywać swoje potrawy. A takie oleje z orzechów włoskich na pewno będą dobrym wyborem. Dodatkowo, mają one wspaniały zapach i aromat, który podczas smażenia przeniesie się na nasze potrawy. A dzięki temu będą one po prostu smaczniejsze!

Nie bójmy się więc smażenia, nawet jeśli chcemy utrzymać zdrową dietę

Jeśli wybierzemy olej z orzechów włoskich, taki tłuszcz na pewno nam nie zaszkodzi. Oczywiście musimy pamiętać przy tym, aby nie nakładać go zbyt dużo. W końcu każdy produkt w nadmiarze może być dla nas szkodliwy i niezdrowy. Jednak kilka kropel takiego oleju w niczym nam nie zaszkodzi, a sprawi, że nasze potrawy zyskają wspaniały smak.