poniedziałek, 7 września 2015

Właściwości kawy zbożowej


kawa inka

Kawa zbożowa to dla wielu z nas smak z dzieciństwa

Wykazuje szereg cennych właściwości zdrowotnych i powinna być elementem diety każdego. W Polsce najbardziej popularna od wielu lat pozostaje kawa inka. Tego typu napoje zbożowe są pozbawione kofeiny i wytwarzane są z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia. Prażenie ze zbóż sprawia, że bogate są w białko, węglowodany i błonnik, ale nie zawierają tłuszczu. 

Zbawienna praca błonnika

Dzięki wysokiej zawartości błonnika kawa zbożowa inka jest idealna dla osób o wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Błonnik wspomaga pracę jelit oraz chroni przed nowotworami układu pokarmowego. Cukry złożone pozytywnie wpływają na rozwój mikroflory jelitowej. Napój zbożowy jest bardzo niskokaloryczny: zawiera do 50 kcal. Wysoki poziom magnezu działa korzystnie na cały układ nerwowy oraz zwiększa odporność na stres. 

kawa inka

Kawa inka

Dodatkowo, kawa inka jest bogata w inulinę, która jest jednym z rodzajów rozpuszczalnego błonnika. Inulina jest naturalnym prebiotykiem i poprawia wchłanianie wapnia. W odróżnieniu od tradycyjnej kawy, zbożówka nie podnosi ciśnienia krwi, więc może być pita przez każdego. Kawa zbożowa inka z dodatkiem mleka jest zdrowym i smacznym napojem do picia na śniadanie.