Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa zdobywa coraz większą popularność - decydują się na nią nie tylko osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub alergię pokarmową, ale również chcące rozpocząć nowy, zdrowy etap w swoim życiu. Gluten zawarty jest jednak w większości produktów, które spożywamy na co dzień - występuje w zbożach. Dieta eliminująca go wymaga więc stosowania zamienników, czyli produktów bez zawartości glutenu pozwalających przygotowywać codzienne posiłki.
Ważny element diety - mąka bezglutenowa
Jednym z najważniejszych i najczęściej używanych produktów tego typu jest bezglutenowa mąka, np. mąka teff bezglutenowa - możemy na jej bazie przyrządzać wypieki, ciasta oraz chleby. Przepisy wymagają wówczas zmiany proporcji i dostosowania innych składników, najlepiej jest więc korzystać z receptur przygotowanych specjalnie dla diet bez glutenu. Producenci mąk oznaczają swoje produkty symbolem przekreślonego kłosa - oznacza to, że produkt nie zawiera glutenu.
Jedną z najciekawszych bezglutenowych mąk jest mąka teff
Teff, czyli miłka abisyńska bogata jest w całą gamę składników odżywczych a jej właściwości prozdrowotne są coraz częściej doceniane. Bezglutenowa mąka teff może być wykorzystywana do przyrządzania pysznych naleśników, ciastek czy innych wypieków. Jest lekkostrawna, wspomaga procesy trawienne oraz pobudza przemianę materii.