wtorek, 15 września 2015

Ryż arborio na słodko

ryż

Ryż zwykle kojarzy nam się ze słonymi lub ostrymi potrawami

A przecież można go przygotować na wiele zupełnie innych sposobów. Możemy postawić np. na ryż na słodko. To on świetnie sprawdzi się w roli deseru lub wartościowego śniadania.

Na początku ugotujmy więc swój ryż arborio

Jednak zamiast dolewać do niego wody, dodajmy mleka. Jeśli jednak jesteśmy uczuleni na laktozę, możemy skorzystać z mleka sojowego, które także ma wspaniały smak. Taki ryż arborio trzeba gotować w mleku przez przynajmniej kilkadziesiąt minut. Odczekajmy więc spokojnie, a następnie zdejmijmy garnek z palnika.

ryż


To teraz powinniśmy przyprawić czymś naszą potrawę

Możemy więc dodać do niej odrobinę cynamonu, który ma wspaniały zapach i aromat. A aby posiłek był jeszcze bardziej wartościowy, dodajmy do niego trochę jabłek. Wystarczy, że zetrzemy owoce na tarce o drobnych oczkach. Otrzymane cząsteczki dodajmy do ryżu i całe danie mamy już gotowe!

Wyśmienite potrawy z ryżem arborio

Pamiętajmy więc, że taki ryż arborio do risotto może świetnie się sprawdzić jako dodatek do dań na słodko. Dzięki niemu przygotujemy pełnowartościowy posiłek, który będzie bogaty w węglowodany. A to one dostarczą nam mnóstwo siły i energii, której na pewno potrzebujemy na początku naszego dnia. Taki posiłek powinien więc być zjedzony na śniadanie lub ewentualnie przekąskę w pracy.